PLANY LEKCJI
DLA UCZNIÓWDLA SŁUCHACZY
HISTORIA SZKOŁY
Poznaj naszą historięKLIK
KIERUNKI KSZTAŁCENIA
Znajdź swoje powołanieKLIK
WIRTUALNY SPACER
Przejdź się po szkoleJUŻ NIEDŁUGO

Technik Kelner

kelner

Szerokie perspektywy zatrudnienia

Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Kelner musi zadbać o przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Powinien także sprawować ciągły nadzór nad klientami i reagować na każde wezwanie, zaś po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Ważnym elementem jest również odpowiednie pożegnanie klientów i zachęcenie ich do ponownego odwiedzenia tego miejsca. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości – zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, nadzór nad jakością podawanych potraw i natychmiastowe usuwanie niepotrzebnych naczyń ze stołów. W przypadku obsługi przyjęć do kelnera należy roznoszenie napojów i przekąsek, czy dbanie o właściwą temperaturę potraw.

Ucz się u najlepszych, dołącz do nas!

Kelner jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, z jednej strony stanowi wizytówkę lokalu, a z drugiej podczas rozmów z gośćmi może uzyskiwać informacje dotyczące ich oceny danego miejsca i sugestii, mogących polepszyć jakoś oferowanych usług.  Od kelnera wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem.Bardzo pozytywnie odbierane jest zainteresowanie kelnera obsługiwaną osobą i prowadzenie z nią kulturalnej rozmowy – daje to klientowi poczucie ważności oraz nastawia go pozytywnie do danego miejsca.

„Chcę być lepszy
od samego siebie”